EL PUNT AL TEU INSTI SEGUEIX EN MARXA!

Després de mesos estranys, pandèmics i d’incertesa, finalment ‘El Punt al teu insti’ s’ha incorporat durant el curs 20-21 als cinc instituts públics de Sant Boi, oferint atenció personalitzada als i a les alumnes així com suport a la resta de personal.

També s’han reiniciat les xerrades i tallers de manera presencial que havien esdevingut virtuals durant uns mesos.

Estem contents/es de tornar a estar en contacte amb les i els joves als seus centres d’ensenyament, oferint assessorament, recursos i suport.

El Punt al teu Insti està al teu costat

Malgrat la situació generada per la COVID-19, El Punt al teu Insti segueix al teu costat.

Si tens alguna consulta sobre estudis, cursos, beques, salut, viatges, cerca de feina, cultura, lleure, oci, esports, etc… Ens trobaràs als instituts públics de Sant Boi i també podràs parlar amb nosaltres a distància (per correu electrònic, videotrucada o telèfon).

Posa’t en contacte amb nosaltres. Som a prop teu!

Preinscriu-te al maig!

El mes de maig és l’època per excel·lència de les preinscripcions.

Però què vol dir Preinscriure’s? No és res més que reservar-te una cadira en l’estudi o estudis que estiguis valorant fer l’any vinent.

Pots preinscriure’t a Batxillerat, a Cicles, a la Universitat, … Però recorda que és molt important que no et passin per alt les dates de preinscripció perquè si no fem aquesta reserva, després no podrem optar a tenir una plaça.

Comences una nova època acadèmica?… Doncs, segueix aquests passos:

 1. Escolta aquest programa de ràdio on parlem sobre la preinscripció
 2. Imprimeix un calendari molt gran per poder-te apuntar tota informació
 3. Consulta aquí les dates i documentació respecte la preinscripció de cada estudi
 4. Vine a veure’ns a La Factoria Jove o al Punt al teu Insti si tens algun dubte!

 

 

Dubtar i triar

A hores d’ara del 2n trimestre, just en tornar de les vacances de Nadal, és molt normal que moltes persones es comencin a plantejar les diverses possibilitats que tenen al seu abast pel curs vinent…

Quin 4t d’ESO fer? Quin és el millor Batxillerat per mi? Què són i com funcionen els Cicles Formatius? Quina prova he de fer per fer un Cicle d’Arts i Disseny? Quan he de fer la preinscripció? Que passarà si no m’arriba la nota per la carrera que vull fer? I si no em trec l’ESO?

Els dubtes ens assalten i és gràcies a ells que comencem a fer investigació, a mirar i remirar, a conèixer com funciona el sistema educatiu i podem realitzar la millor elecció per a nosaltres.

Des de El Punt al Teu Insti treballem per poder-te ajudar en aquest camí… Facilitant eines i recursos perquè tinguis tota la informació existent al teu abast.

Així doncs, quan tinguis dubtes no dubtis en venir a veure’ns a l’hora del pati o al Servei d’Informació Juvenil El Punt de la Factoria Jove de Can Massallera.

T’esperem!

 

HORARI ATENCIÓ HORA DEL PATI:

Dilluns de 11.15 a 11.45- IES Marianao

Dimarts de 11 a 11.30- IES Joaquim Rubió i Ors

Dimecres de 11.15 a 11.45- IES Rafael Casanova

Dijous de 11 a 11.30- IES Itaca

Divendres de 11 a 11.30- IES Campsblancs

 

 

Feliç 2018!

Després d’uns mesos intents, amb els cursos més que començats, els treballs de recerca entregats, exàmens fets, notes del 1r trimestre digerides…

…Ara arriben uns dies de vacances, de descans, famílies, amics…
Ara torrons, garlandes i, si cal, també de purpurina!


Gaudiu i descanseu,

Nosaltres ens tornem a trobar pels instituts d’aquí a uns dies, mentrestant…

Bona entrada d’any !

Parlem de beques

Ara i fins principis d’octubre, és el moment de omplir formularis, fer fotocopies dels DNI’s i registrar beques per als estudis.

Però quina beca necessito? Quantes beques existeixen? Puc demanar més d’una beca? Per ajudar a resoldre aquests dubtes i ubicar una mica més aquests tràmits, fem un breu resum de les més comuns:

QUIN TIPUS D’AJUDES ECONÒMIQUES EXISTEIXEN PER ESTUDIAR?

 • Les beques i ajudes al finançament d’uns estudis et permetran poder cursar-los sense haver-te de preocupar pel seu cost. Per poder optar a aquestes ajudes, has de complir amb els requisits que marca cada convocatòria.  En la pàgina web de cada organisme convocant pots consultar i conèixer el període en el que has de començar a tramitar la teva sol·licitud. T’especificaran també quina documentació necessites, a més dels requisits que són imprescindibles per a optar a la prestació.
 • En el cas del fraccionament del pagament, els centres poden plantejar els cobraments en diferents termes i períodes del curs, en comptes de fer-ho en un únic pagament. Es tracta d’una forma còmoda de costejar els estudis, i atendre a les necessitats econòmiques dels estudiants. Et permet tenir una previsió i planificació amb un marge de temps.
 • D’altra banda, el finançament i els préstecs poden ser a través d’entitats que ja es dediquin a aquest tipus d’ajudes, com són els bancs i caixes, o altres entitats privades. Amb aquesta opció pots obtenir un préstec que t’ajudi a pagar els teus estudis de forma fraccionada.

QUINS TIPUS DE BEQUES HI HA?

Existeixen diferents tipus de beques i ajudes convocades per diferents organismes o entitats. Seguidament apareixen les principals:

 • Beques de matrícula: aquestes beques t’ajuden en el pagament total o parcial de la matrícula.
 • Beques de desplaçament: són beques que cobreixen de forma total o parcial l’import que li suposa a un estudiant haver de desplaçar-se diàriament (una distància mínima) per poder realitzar els seus estudis.
 • Beques de mobilitat: aquestes beques es concedeixen a aquells estudiants que decideixen participar en un programa de mobilitat acadèmica, ja sigui nacional o internacional. Un dels programes més coneguts d’aquestes beques és el programa Erasmus+.
 • Beques de caràcter general (quantia fixa o variable): són beques que es concedeixen a estudiants amb una renda familiar baixa. La quantia de la beca pot ser fixa, o variable en funció de la situació personal i de la convocatòria.
 • Beques bàsiques: són beques d’un import fix que es concedeixen a alguns alumnes per estudiar. Un dels principals criteris per obtenir aquesta beca és tenir una renda familiar baixa.
 • Beques de material: beques per ajudar a comprar el material escolar.
 • Beques de menjador: beques que cobreixen l’import total o parcial del menjador escolar.
 • Beques de residència: són beques que cobreixen de forma total o parcial les despeses de residència de les persones que han d’anar-se a viure a un altre municipi per poder estudiar.
 • Beques per a uns estudis concrets: existeixen convocatòries de beques per cursar un tipus d’estudis concrets, com per exemple, uns estudis de postgrau en l’àmbit científic. Per optar a aquestes beques, l’expedient acadèmic és molt important.
 • Beques per realitzar pràctiques: algunes organitzacions convoquen beques per realitzar un període de pràctiques en una empresa o institució determinada.
 • Beques per a programes de recerca: són beques dirigides a persones que desitgin cursar estudis superiors de recerca.

CONSELLS PER SOL·LICITAR UNA BECA

Sol·licitar una beca no és complicat, però hi ha una sèrie de passos que has de realitzar i és important que no te’n saltis cap i els realitzis correctament, sinó, la teva sol·licitud pot quedar desestimada per la falta d’un document o per incomplir amb el calendari.

A continuació pots trobar 10 consells que t’ajudaran a sol·licitar correctament la teva beca:

 • Informa’t de totes les beques que tens al teu abast. Busca-les en funció de l’etapa educativa, el tipus de préstec, en relació al que pots cobrir amb l’ajuda rebuda, etc. Et recomanem que exploris les possibilitats que tens a l’abast abans de decantar-te per una.
 • Llegeix atentament les bases de les convocatòries. Cadascuna de les ajudes i beques, t’especifica els requisits, la documentació que necessites presentar, els terminis de lliurament de la sol·licitud, i quin compromís tens en rebre aquesta ajuda.
 • Fes una llista amb les ajudes i beques al teu abast. Després d’explorar i conèixer a fons en què consisteix cadascuna, es bo que ordenis les idees. Crea un llistat de totes les beques, ja que t’ajudarà a prioritzar quines d’elles són les que has de sol·licitar.
 • Crea un calendari de planificació. Busca-les mesos abans al període de matriculació. En un calendari, incorpora les dates clau, i així segur que respectes els terminis de lliurament de les sol·licituds. Anota les dades de contacte, com el correu electrònic, telèfon, o seu presencial, per no perdre la pista d’on buscar assessorament. Aquest pas t’ajudarà amb la planificació i seguiment de la teva sol·licitud.
 • Prepara la documentació. Els principals tràmits es fan online. Tingues a mà el DNI o passaport, les dades bancàries, les dades del centre o de la universitat, l’acreditació de família nombrosa, de discapacitat, etc. Necessites tenir a mà tota la documentació per tal de que no se’t tanqui la sessió com a usuari abans d’acabar la tramitació de la beca.
 • Emplena la sol·licitud. Solen ser formularis estàndard, amb preguntes generals per a tots els usuaris. Recorda que pot ser necessari complementar-ho amb la presentació de la documentació en seus oficials. Si primer cal crear un usuari i una contrasenya, posa-t’ho fàcil! Utilitza dades que puguis recordar bé. I si no és així, perquè vénen predefinits, apunta’ls per tenir a mà el teu accés online.
 • Revisa totes les teves dades. Abans d’enviar la sol·licitud, repassa que totes les dades són correctes; que segueixen sent les que vas començar en l’esborrany. És important que revisis que has escrit correctament el correu electrònic o el correu postal, perquè és on arribarà tot el veredicte d’assignació, així com, el compte bancari, que és on ingressaran la prestació.
 • Tramita la beca. És el moment d’enviar tota la documentació. És clau tenir un justificant o un certificat conforme ha arribat tot correctament, i que verifiqui que estàs dins del procés. Si no ho tens clar, truca als referents.
 • Segueix la sol·licitud. No deixis passar el temps. Segueix la teva sol·licitud des del primer moment. Això t’ajudarà a avançar-te a qualsevol problema que pugui passar. Pensa que amb l’usuari online, pots estar connectat estiguis on estiguis, a qualsevol moment.
 • Període de reclamació. Si t’arriba un avís que l’ajuda o beca ha estat denegada, t’especificaran les raons en l’enviament del dictamen. Si és necessària més documentació, et proposen un període de temps perquè puguis enviar-ho o aclarir els dubtes. Si així i tot, segueixen denegant la teva sol·licitud, recorda que existeixen altres alternatives.

LES BEQUES MÉS DEMANDADES

Coneix totes les opcions de formació del sistema educatiu vigent i totes les possibilitats de beques i ajudes que tens.

Font d’Informació: educaweb.cat

BEQUES PER A JOVES 2017 – AJUNTAMENT DE SANT BOI

L’Ajuntament obre la nova convocatòria de beques per a joves de Sant Boi amb l’objectiu de promoure i facilitar els processos d’emancipació juvenil i garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social entre la població juvenil.

Es podran sol·licitar beques per a:

a. Activitats formatives i/o compra de material didàctic relacionat amb la formació

b. La conciliació de la vida familiar amb la vida laboral i/o formativa per a mares joves

c. Facilitar la mobilitat a l’àmbit formatiu i/o laboral

d. Activitats per a persones joves amb diversitat funcional

Per a demanar una beca has de tenir entre 16 i 35 anys, estar empadronat/da a Sant Boi en els últims 6 mesos i acreditar no superar uns ingressos mensuals màxims.

El termini per presentar la teva beca s’inicia el 6 de setembre i acabarà el 6 d’octubre de 2017: Més informació al Blog de La Factoria

Només punxes o també talles?- Festa Jove de presentació de la TAULA JOVE

cartell12.jpeg

Dijous 29 a les 19h ens trobem al Can Castell Centre d’Art tots els i les joves de Sant Boi amb ganes de passar una tarda divertida i per conèixer de primera mà que és això de la #TAULAJOVE.

Durant 3 mesos i en 4 sessions, un grup de santboians i santboianes joves, amb el suport de l’equip de Joventut de l’Ajuntament de Sant Boi, han estat treballant, creant i definint de manera participativa un espai per a que les persones de 16 a 35 anys de Sant Boi puguin fer arribar les seves necessitats, demandes i projectes a l’administració Pública.

Mitjançant tallers oberts s’han plantejat com podria ser aquest mecanisme de participació ciutadana juvenil; per a què servirà, com es pot gestionar, com es podrà participar, qui formarà part, com es durà a terme la comunicació interna i externa, etc…

El 29 de juny és el dia escollit per donar el tret de sortida al projecte, fer-ho públic i convidar a totes les persones interessades a participar.

Tot i així, el grup motor no està preparant un acte formal sinó una trobada festiva de joves per passar una bona estona: Serà un vespre entre amics i amigues, de bona música amb la A Última Flecha, inflables que recorden al popular Humor Amarillo… En definitiva, que pot estar molt bé que vinguis!

I tu? Ficaràs cullerada?

 

 

Dies de PAU

La PAU que mencionem avui no té massa a veure amb  conceptes com pacifisme, la calma o la llibertat social… Avui toca de parlar de la PAU que representa amb sigles la Prova d’Accés per a la Universitat; el requisit indispensable per als i a les alumnes que després de Batxillerat volen iniciar estudis universitaris públics o per totes les persones que després d’un cicle formatiu de grau superior que volen pujar nota…

Dels 32.055 persones matriculats a Catalunya, que es podran examinar en 155 tribunals, la gran majoria (26.837, en concret) són joves que han acabat aquest curs el batxillerat; 2.744 són estudiants de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb PAU o sense) i els altres 2.474 són alumnes que han cursat cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna matèria en la fase específica.

Tot i que encara anomenada Selectivitat, només representa un 40% de la nota, es pot participar a totes les convocatòries que es vulgui  i aproven més del 90% les participants, és normal sentir cert estrès i certa angoixa per 3 dies d’examens que determinaran un seguit de notes per ser o no admés a un grau.

És per això que volem recordar, sobretot avui que ja s’han experimentat els primers exàmens, que cal estar relaxada i calmat, que cal llegri molt bé els enunciat, com a molt repassar una mica per les tardes sense saturar-se i menjar i dormir bé.

És tota una experiència, el inici d’una nova etapa i s’ha de viure amb positivitat i alegria…

Molta sort a tots i totes i sobretot molts ànims des del Punt al Teu Insti a les persones que s’estan examinant dels IES Marianao, Rubió i Ors, Rafael Casanova, Ítaca i Camps Blancs… !

+ info a: http://universitatsirecerca.gencat.cat/ca/inici/

____________________________________________________________________________________________

Aquestes són les hores dels exàmens de la PAU 2017:

DIMARTS, 13 DE JUNY

De 9.00 a 10.30 h. Llengua Castellana i Literatura.
D’11.00 a 12.30 h. Llengua Catalana i Literatura.
De 14.00 a 15.30 h. Anàlisi Musical / Economia de l’Empresa / Química.
De 16.00 a 17.30 h. Dibuix Tècnic / Literatura Castellana.

DIMECRES, 14 DE JUNY

De 9.00 a 10.30 h. Història / Història de la Filosofia
D’11.00 a 12.30 h. Llengua estrangera.
De 14.00 a 15.30 h. Ciències de la Terra i del Medi Ambient / Disseny / Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials.
De 16.00 a 17.30 h. Electrotècnia / Història de l’Art / Història i Fonaments de les Arts.

DIJOUS, 15 DE JUNY

De 9.00 a 10.30 h. Física / Geografia.
D’11.00 a 12.30 h. Dibuix Artístic / Llatí / Matemàtiques.
De 14.00 a 15.30 h.  Biologia / Cultura Audiovisual / Grec.
De 16.00 a 17.30 h. Literatura Catalana / Tecnologia Industrial.

_______________________________________________________________________________________________

On està la secretaria?

Si comença a fer calor i els dies es fan llargs, vol dir que el curs s’està acabant i per tant… que queda molt poc per a les vacances!

Però, ep! Un moment que no ens hauríem de precipitar ara mateix…

…Tots i totes sabem que abans de gaudir de l’estiu  cal sobreviure als exàmens, aprovar el curs i … Descobrir on està, quins horàris fa i començar a fer vistes a la secretaria:

Inscripcions, documentacions, autoritzacions, fotocòpies dels nostres DNI’s,  i alguns dies dels calendari i agendes marcats amb fluorescent…!

Benvinguts i benvingudes al principi del final: comença el període de PREINSCRIPCIÓ!

Sigui per començar l’ESO, fer Batxillerat, cicles o anar a la universitat…  Podreu trobar tota la informació i dates necessàries a: Estudiar a Catalunya- Preincripció , a més us esperem a /ElPuntalteuInsti i a la Factoria Jove per ajudar-vos a resoldre qualsevol dubte:

Ànims i bones matrícules per a tots i totes!

Sant Boi és diversa

Durant una setmana i fins dilluns  8 de maig,  just quan sonava el timbre que dóna pas a l’estona de descans, d’entrepans, confidències i de sucs de pinya, els i les alumnes de cada un dels instituts públics de Sant Boi van trobar que aquell pati seria una mica diferent.

Cartells per les parets i escales, un photocall amb una bandera arc iris i dos personatges molt peculiars que els convidaven a participar un concurs anomenat: Sant Boi és diversa i on entregaven un aneguet de bany de color groc a canvi de respondre bé les primeres preguntes:

akaojvksd

Amb aquesta performance es pretén que es conegui la campanya de Sant Boi és diversa i que totes les persones que tinguin interès, puguin entrar a la web per omplir el formulari que es proposa per tal de fer una diagnosi sobre com es viu la diversitat sexual i la identitat de gènere a la ciutat i que servirà per impulsar futures polítiques d’igualtat.