Parlem de beques

Ara i fins principis d’octubre, és el moment de omplir formularis, fer fotocopies dels DNI’s i registrar beques per als estudis.

Però quina beca necessito? Quantes beques existeixen? Puc demanar més d’una beca? Per ajudar a resoldre aquests dubtes i ubicar una mica més aquests tràmits, fem un breu resum de les més comuns:

QUIN TIPUS D’AJUDES ECONÒMIQUES EXISTEIXEN PER ESTUDIAR?

 • Les beques i ajudes al finançament d’uns estudis et permetran poder cursar-los sense haver-te de preocupar pel seu cost. Per poder optar a aquestes ajudes, has de complir amb els requisits que marca cada convocatòria.  En la pàgina web de cada organisme convocant pots consultar i conèixer el període en el que has de començar a tramitar la teva sol·licitud. T’especificaran també quina documentació necessites, a més dels requisits que són imprescindibles per a optar a la prestació.
 • En el cas del fraccionament del pagament, els centres poden plantejar els cobraments en diferents termes i períodes del curs, en comptes de fer-ho en un únic pagament. Es tracta d’una forma còmoda de costejar els estudis, i atendre a les necessitats econòmiques dels estudiants. Et permet tenir una previsió i planificació amb un marge de temps.
 • D’altra banda, el finançament i els préstecs poden ser a través d’entitats que ja es dediquin a aquest tipus d’ajudes, com són els bancs i caixes, o altres entitats privades. Amb aquesta opció pots obtenir un préstec que t’ajudi a pagar els teus estudis de forma fraccionada.

QUINS TIPUS DE BEQUES HI HA?

Existeixen diferents tipus de beques i ajudes convocades per diferents organismes o entitats. Seguidament apareixen les principals:

 • Beques de matrícula: aquestes beques t’ajuden en el pagament total o parcial de la matrícula.
 • Beques de desplaçament: són beques que cobreixen de forma total o parcial l’import que li suposa a un estudiant haver de desplaçar-se diàriament (una distància mínima) per poder realitzar els seus estudis.
 • Beques de mobilitat: aquestes beques es concedeixen a aquells estudiants que decideixen participar en un programa de mobilitat acadèmica, ja sigui nacional o internacional. Un dels programes més coneguts d’aquestes beques és el programa Erasmus+.
 • Beques de caràcter general (quantia fixa o variable): són beques que es concedeixen a estudiants amb una renda familiar baixa. La quantia de la beca pot ser fixa, o variable en funció de la situació personal i de la convocatòria.
 • Beques bàsiques: són beques d’un import fix que es concedeixen a alguns alumnes per estudiar. Un dels principals criteris per obtenir aquesta beca és tenir una renda familiar baixa.
 • Beques de material: beques per ajudar a comprar el material escolar.
 • Beques de menjador: beques que cobreixen l’import total o parcial del menjador escolar.
 • Beques de residència: són beques que cobreixen de forma total o parcial les despeses de residència de les persones que han d’anar-se a viure a un altre municipi per poder estudiar.
 • Beques per a uns estudis concrets: existeixen convocatòries de beques per cursar un tipus d’estudis concrets, com per exemple, uns estudis de postgrau en l’àmbit científic. Per optar a aquestes beques, l’expedient acadèmic és molt important.
 • Beques per realitzar pràctiques: algunes organitzacions convoquen beques per realitzar un període de pràctiques en una empresa o institució determinada.
 • Beques per a programes de recerca: són beques dirigides a persones que desitgin cursar estudis superiors de recerca.

CONSELLS PER SOL·LICITAR UNA BECA

Sol·licitar una beca no és complicat, però hi ha una sèrie de passos que has de realitzar i és important que no te’n saltis cap i els realitzis correctament, sinó, la teva sol·licitud pot quedar desestimada per la falta d’un document o per incomplir amb el calendari.

A continuació pots trobar 10 consells que t’ajudaran a sol·licitar correctament la teva beca:

 • Informa’t de totes les beques que tens al teu abast. Busca-les en funció de l’etapa educativa, el tipus de préstec, en relació al que pots cobrir amb l’ajuda rebuda, etc. Et recomanem que exploris les possibilitats que tens a l’abast abans de decantar-te per una.
 • Llegeix atentament les bases de les convocatòries. Cadascuna de les ajudes i beques, t’especifica els requisits, la documentació que necessites presentar, els terminis de lliurament de la sol·licitud, i quin compromís tens en rebre aquesta ajuda.
 • Fes una llista amb les ajudes i beques al teu abast. Després d’explorar i conèixer a fons en què consisteix cadascuna, es bo que ordenis les idees. Crea un llistat de totes les beques, ja que t’ajudarà a prioritzar quines d’elles són les que has de sol·licitar.
 • Crea un calendari de planificació. Busca-les mesos abans al període de matriculació. En un calendari, incorpora les dates clau, i així segur que respectes els terminis de lliurament de les sol·licituds. Anota les dades de contacte, com el correu electrònic, telèfon, o seu presencial, per no perdre la pista d’on buscar assessorament. Aquest pas t’ajudarà amb la planificació i seguiment de la teva sol·licitud.
 • Prepara la documentació. Els principals tràmits es fan online. Tingues a mà el DNI o passaport, les dades bancàries, les dades del centre o de la universitat, l’acreditació de família nombrosa, de discapacitat, etc. Necessites tenir a mà tota la documentació per tal de que no se’t tanqui la sessió com a usuari abans d’acabar la tramitació de la beca.
 • Emplena la sol·licitud. Solen ser formularis estàndard, amb preguntes generals per a tots els usuaris. Recorda que pot ser necessari complementar-ho amb la presentació de la documentació en seus oficials. Si primer cal crear un usuari i una contrasenya, posa-t’ho fàcil! Utilitza dades que puguis recordar bé. I si no és així, perquè vénen predefinits, apunta’ls per tenir a mà el teu accés online.
 • Revisa totes les teves dades. Abans d’enviar la sol·licitud, repassa que totes les dades són correctes; que segueixen sent les que vas començar en l’esborrany. És important que revisis que has escrit correctament el correu electrònic o el correu postal, perquè és on arribarà tot el veredicte d’assignació, així com, el compte bancari, que és on ingressaran la prestació.
 • Tramita la beca. És el moment d’enviar tota la documentació. És clau tenir un justificant o un certificat conforme ha arribat tot correctament, i que verifiqui que estàs dins del procés. Si no ho tens clar, truca als referents.
 • Segueix la sol·licitud. No deixis passar el temps. Segueix la teva sol·licitud des del primer moment. Això t’ajudarà a avançar-te a qualsevol problema que pugui passar. Pensa que amb l’usuari online, pots estar connectat estiguis on estiguis, a qualsevol moment.
 • Període de reclamació. Si t’arriba un avís que l’ajuda o beca ha estat denegada, t’especificaran les raons en l’enviament del dictamen. Si és necessària més documentació, et proposen un període de temps perquè puguis enviar-ho o aclarir els dubtes. Si així i tot, segueixen denegant la teva sol·licitud, recorda que existeixen altres alternatives.

LES BEQUES MÉS DEMANDADES

Coneix totes les opcions de formació del sistema educatiu vigent i totes les possibilitats de beques i ajudes que tens.

Font d’Informació: educaweb.cat

BEQUES PER A JOVES 2017 – AJUNTAMENT DE SANT BOI

L’Ajuntament obre la nova convocatòria de beques per a joves de Sant Boi amb l’objectiu de promoure i facilitar els processos d’emancipació juvenil i garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social entre la població juvenil.

Es podran sol·licitar beques per a:

a. Activitats formatives i/o compra de material didàctic relacionat amb la formació

b. La conciliació de la vida familiar amb la vida laboral i/o formativa per a mares joves

c. Facilitar la mobilitat a l’àmbit formatiu i/o laboral

d. Activitats per a persones joves amb diversitat funcional

Per a demanar una beca has de tenir entre 16 i 35 anys, estar empadronat/da a Sant Boi en els últims 6 mesos i acreditar no superar uns ingressos mensuals màxims.

El termini per presentar la teva beca s’inicia el 6 de setembre i acabarà el 6 d’octubre de 2017: Més informació al Blog de La Factoria

Anuncis